Już drugi rok odbywają się zajęcia z Małopolskiej Chmury Edukacyjnej w obszarze żywność na Uniwersytecie Rolniczym. Uczniowie biorą udział w lekcjach uniwersyteckich prowadzonych przez pracowników naukowych transmitowanych w szkole online lub bezpośrednio na uczelni.
„Patogeny w żywności”. Zajęcia odbyły się 18.11.2019 i przeprowadziła je dr Iwona Drożdż. Na lekcji uczniowie uczyli się o substancjach szkodliwych występujących w żywności z przyczyn naturalnych- m. in. pleśnie.
„Nie wkładaj wszystkich jaj do jednego koszyka”. Zajęcia odbyły się 20.01.2020 i przeprowadziła je dr inż. Joanna Tkaczewska. Na tej lekcji młodzież uczyła się oceniać jakość i wartość odżywczą jaj.
„Dodatki do żywności- przyjaciele czy wrogowie?” zajęcia odbyły się 16.12.2019 i przeprowadziła je dr Joanna Sobolewska-Zielińska. Na tej lekcji uczniowie uczyli się o substancjach słodzących w żywności oraz rodzajach substancji słodzących.
„Odżywiaj się zdrowo i kolorowo”. Zajęcia odbyły się 2.12.2019 i prowadziła je dr n.med. Ewa Piątkowska. Uczniowie uczyli się o ważnych zasadach właściwego odżywiania oraz różnorodności i atrakcyjności w żywieniu.