15 maja odbyła się w szkole akcja prozdrowotna zorganizowana przez Szkolne Koło PCK i Koło Prozdrowotna Edukacja Żywieniowa, której przewodniczyła laureatka etapu rejonowego Olimpiady Zdrowia PCK Maria Marecik.
Akcja polegała na degustacji zdrowych przekąsek będących odpowiednikami słodyczy i połączona była z prelekcją na temat słodyczy. Uczniowie mogli się przekonać co warto jeść, aby mieć energię, jakie są walory zdrowotne niektórych przekąsek, a czego należy unikać.
Poniżej przedstawiamy receptury na zdrowe przekąski według koncepcji pani dr Moniki Drużkowskiej.
Życzymy smacznego J
1.Kulki mocy:
- płatki owsiane,
- nasiona siemienia lnianego,
- masło orzechowe,
- mleko roślinne,
- suszone owoce m.in. żurawina, daktyle, rodzynki,
- czekolada
Płatki owsiane, siemię lniane, masło orzechowe i mleko miksujemy. Po zmiksowaniu formujemy kulki, które oblewamy rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Wszystkie składniki miksujemy w blederze. Gotową masę formujemy w kuleczki , które przed upieczeniem spłaszczamy. Ciateczka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 min do zarumienienia.
2. NaturalnyKubuś
- jabłka
- marchewki
- pomarańcze
- sok z cytryny
- woda
- cukier
Wyciskamysok z jabłka, marchewek, pomarańczy w sokowirówce. Dodajemy wodę i sok z cytryny. Potemdodajemy cukier i podgrzewamy do zagęszczenia. Na koniec możemy go schłodzić.