Zespół Szkół w Czchowie       tel/fax 14 6843230   14 6636506       zespolszkol187@op.pl

15 maja odbyła się w szkole akcja prozdrowotna zorganizowana przez Szkolne Koło PCK i Koło Prozdrowotna Edukacja Żywieniowa, której przewodniczyła laureatka etapu rejonowego Olimpiady Zdrowia PCK Maria Marecik.

Akcja  polegała na degustacji zdrowych przekąsek będących odpowiednikami słodyczy i połączona była z prelekcją na temat słodyczy. Uczniowie mogli się przekonać co warto jeść, aby mieć energię, jakie są walory zdrowotne niektórych przekąsek, a czego należy unikać.

Poniżej przedstawiamy receptury na zdrowe przekąski według koncepcji pani dr Moniki Drużkowskiej.

Życzymy smacznego J

1.Kulki mocy:

- płatki owsiane,
- nasiona siemienia lnianego,
- masło orzechowe,
- mleko roślinne,
- suszone owoce m.in. żurawina, daktyle, rodzynki,
- czekolada

Płatki owsiane, siemię lniane, masło orzechowe i mleko miksujemy. Po zmiksowaniu formujemy kulki, które oblewamy  rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą. Pozostawiamy do zastygnięcia.

 

Wszystkie składniki miksujemy w blederze. Gotową masę formujemy w kuleczki , które przed upieczeniem spłaszczamy. Ciateczka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 min do zarumienienia.

2. NaturalnyKubuś

  • jabłka
  • marchewki
  • pomarańcze
  • sok z cytryny
  • woda
  • cukier

Wyciskamysok z jabłka, marchewek, pomarańczy w sokowirówce. Dodajemy wodę i sok z cytryny. Potemdodajemy cukier i podgrzewamy do zagęszczenia. Na koniec możemy go schłodzić.

  • MEN
  • Kuratorium
  • BIP
  • CKE
  • OKE
  • Chmura Edukacyjna
  • Facebook
 
 
DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW PAŃSTWOWEGO FUNDUSZU CELOWEGO Dotacja celowa finansowania ze środków Ministwerstwa Obrony Narodowej  Utworzenie Strzelnicy Wirtualnej w Zespole Szkół w Czchowie w Powiecie Brzeskim
DOFINANSOWANIE 200 000,00 zł   CAŁKOWITA WARTOŚĆ 253 500,00 zł