Do wakacji pozostało dni.
Do matury pozostało dni.
Dziś jest:
2017-10-24    
Menu: Menu główne >> Gastronomia i hotelarstwo

Gastronomia i hotelarstwo

 

 

 

 

Uczniowie Zespołu Szkół w Czchowie uczestniczący w zajęciach pozalekcyjnych z gastronomii w ramach projektu „Gastronomia i Hotelarstwo – Twoją szansą na rynku pracy” mieli niepowtarzalną okazję do odwiedzenia Łódzkich Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD. Jest to najważniejsza impreza branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce. Ideą imprezy jest promocja żywności ekologicznej i naturalnej oraz popularyzacja produktów regionalnych i przysmaków przygotowywanych według tradycyjnych receptur.
Podczas imprezy swoje produkty zaprezentowali producenci żywności tradycyjnej i ekologicznej, gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne, farmy zdrowia, hurtownie, sklepy z żywnością wysokiej jakości oraz winiarnie i browary. Stoiska były pełne różnego rodzaju smakołyków produkowanych i przygotowywanych według naturalnych receptur. Przedstawiciele różnych firm z całej Polski prezentowali to, co produkują najlepszego w swoich okolicach. Pachnące wędliny i kiełbasy, aromatyczne sery, ekologiczne warzywa czy różnego rodzaju miody. Spacerując pomiędzy stoiskami, trudno było przejść obok zapachów i tylu smakowitych produktów, jakie można było tam zobaczyć. Wystawcy kusili odwiedzających degustacjami, w większości płatnymi, ale po nich można było nabyć wiele smacznych i przede wszystkim naturalnych produktów. A było w czym wybierać, ponieważ swoją ofertę prezentowało ponad dwustu wystawców. Ponadto uczniowie zwiedzili miasto i odwiedzili muzeum Fabryki w Łódzkiej Manufakturze.Poznali  historię zakładów włókienniczych stworzonych przez Izraela Poznańskiego w drugiej połowie XIX. wieku. W czasach swojej świetności zakłady te produkowały miliony metrów tkanin bawełnianych. Przemysłowe imperium Poznańskiego stanowiło samowystarczalną dzielnicę z rezydencją właściciela, domami dla robotników, własnym kościołem i szpitalem. Dziś w zabytkowych budynkach mieści się imponujące centrum handlowe Manufaktura, które nie omieszkaliśmy odwiedzić.

 

Zobacz zdjęcia zwycieczki

 


 

 

Od 1 września 2010r. rusza w naszej szkole II edycja Projektu „Gastronomia i Hotelarstwo - Twoją szansą na rynku pracy”


nr: WND-POKL.09.02.00-12-072/09 w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.

 

Projekt zakłada przeprowadzenie pozalekcyjnych zajęć wyrównawczych i poszerzających w zakresie przedmiotów zawodowych branży gastronomicznej, matematyki i języka angielskiego, umożliwiających zdobycie kwalifikacji zawodowych zwiększających szanse na rynku pracy. Uzupełnieniem zajęć z gastronomii będą wyjazdy edukacyjne do Łodzi i Warszawy ukazujące praktyczne możliwości wykorzystania wiedzy.

 

W ramach projektu dla uczniów biorących udział w zajęciach zostaną zakupione podręczniki oraz materiały piśmiennicze, które zapewnią wysoki poziom prowadzonych zajęć.

 

Rekrutacja dla uczniów klas Technikum Żywienia i Zasadniczej Szkoły Zawodowej dla zawodu kucharz małej gastronomii trwa do 10 września. Zapraszamy do udziału!!!