Do wakacji pozostało dni.
Do matury pozostało dni.
Dziś jest:
2019-11-14    

Czy nauka jest „cool”?


O tym mieli okazję przekonać się uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z klas: I, II, III i IV, którzy uczestniczyli w Małopolskiej Nocy Naukowców dnia 27 września 2019 roku.

Pierwszym etapem wyjazdu był „Ogród Doświadczeń” im. Stanisława Lema w Krakowie. To niezwykle edukacyjna ekspozycja plenerowa, pozwalająca na poznanie praw fizyki i świata przyrody. Urządzenia takie jak np.: kołyska Newtona, dzwony rurowe, nurek Kartezjusza, Koło chomika i wiele innych  - pozwoliły uczniom odczuć skutki doświadczeń, ale także rozpocząć doświadczenie i obserwować eksperyment. Jak widać na dołączonych fotografiach, młodzież bawiła się doskonale!

Drugim etapem wyjazdu był udział w Nocy Naukowców organizowanym przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Wieczór pełen wrażeń rozpoczął się pokazem zatytułowanym „Kalejdoskop chemiczny”,  prowadzonym przez dr hab. Andrzeja Danela. Zajęcia prezentowały odkrycia osób ze świata nauki. Były  „wybuchy”, „pożary”, „piany”… Następnie młodzież uczestniczyła w ćwiczeniach: „Mleko bez laktozy” (prowadzonym przez Dr Iwonę Drożdż) i „Dlaczego zielony szpinak jest czerwony?”(prowadzonym przez Dr. Hab. Annę Sadowską – Kociek). Uczniowie mieli możliwość „przez chwilę” poczuć się studentami i w laboratoriach Uniwersytetu prowadzić swoje pierwsze odkrycia naukowe.

Nauka jest „cool”, szczególnie, gdy widzimy jej praktyczne zastosowanie. Mam nadzieję, że do tego samego wniosku doszli uczestnicy wyjazdu.

 

M.D.