Do wakacji pozostało dni.
Do matury pozostało dni.
Dziś jest:
2019-05-21    

Zajecia uniwersyteckie w ramach Małopolskiej Chmury Edukacyjnej


13 maja 2019 nasza młodzież Technikum Żywienia brała udział w naukowej wycieczce na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie na Wydział Technologii Żywności. Tam młodzież wzięła udział w lekcji na temat wina. Tytuł brzmiał „Praca sommeliera”. Pani dr inż.  Monika Cioch-Skoneczny najpierw przedstawiła historię winiarstwa, tradycje i obszary w różnych regionach Europy upraw winorośli. Potem młodzież zapoznała się z technologią produkcji win i dowiedziała się, jakie informacje znajdują się na etykietach win znajdujących się już w sprzedaży. Na koniec uczniowie poznali kryteria oceny wina i uczestniczyli w praktycznych ćwiczeniach oceny organoleptycznej wina.

                                                                                                                                                                  KS