Do wakacji pozostało dni.
Do matury pozostało dni.
Dziś jest:
2019-08-20    

Zajęcia w ramach Małopolskiej Chmury Edukacyjnej w obszarze żywność


W dniu 7 stycznia 2019 odbyły się już szóste zajęcia online na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie dla uczniów klasy IIId technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia prowadziła doktorantka z uniwersytetu mgr Magdalena Skotniczy. Temat brzmiał „Izolacja DNA domowym sposobem”. Uczniowie poznali historię kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA), dalszych prac naukowych nad nim ,  i roli jaką pełni w organizmach. Uczniowie też dowiedzieli się  o zastosowaniu kodu DNA w różnych instytucjach i dziedzinach życia.

Potem w grupach uczniowie przeprowadzili doświadczenie wyodrębniając DNA w cebuli i w kiwi.

Na koniec jeszcze uczniowie rozwiązywali zadania z genetyki.

KS