Do wakacji pozostało dni.
Do matury pozostało dni.
Dziś jest:
2018-05-22    

Uczniowie zdobywają nowe kwalifikacje


W ramach projektu Rozwój i podniesienie jakości kształcenia zawodowego w powiecie brzeskim poprzez wsparcie szkół- utworzenie Centrum Kompetencji Zawodowych”  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego. 20 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz szkoły zawodowej w zawodzie kucharz wzięło udział w kursie „Zdobnictwo cukiernicze” i „Carving”.

Pierwszy z nich dedykowany był dla wszystkich fanów czekolady, babeczek, ciast                   i wszelakich słodkości. Skierowany był do osób zainteresowanych rozwojem umiejętności oraz chcących od podstaw zagłębić sztukę zdobnictwa cukierniczego.

40 godzin kursu pozwoliło młodzieży zdobyć podstawy do rozwoju, uzupełnienia wiedzy i doskonalenia już posiadanych umiejętności w zakresie przygotowania deserów i wyrobów cukierniczych. Było pysznie i kolorowo!

Carving natomiast to piękna sztuka kulinarna rzeźbienia w owocach i warzywach, wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Podczas 12 godzinnego szkolenia uczniowie wykonali przepiękne  dekoracje z owoców i warzyw, wśród których warto wymienić: kwiaty z rzodkiewek, cebuli, cukinii, rzodkwi i kapusty , dekoracje z jabłka, szyszki z marchwi i papryczek chili. Nie zabrakło też rzeźb w melonie i arbuzie. Nabyte nowe umiejętności,  uczniowie wykorzystają nie tylko w domu ale i w przyszłej pracy zawodowej. Rzeźby z owoców i warzyw dodają klasy potrawom i stołom czyniąc je niezmiernie atrakcyjnymi i niepowtarzalnymi.

M.S