Prowadzenie zajęć w szkole zawodowej Umwelt-Bildungszentrum w Berlinie
W ramach projektu „Nauczyciele i uczniowie poznają innowacje niemieckiej gastronomii” prowadziłam zajęcia teoretyczne i praktyczne w zawodowej szkole w Berlinie- w Umwelt-Bildungszentrum. Jest to szkoła kształcąca dorosłych w zawodach gastronomicznych i hotelarskich.
W klasie w której prowadziłam zajęcia uczyło się 8 uczniów z różnych stron świata- 3 Niemców, 1 Erytrejczyk, 1 Libańczyk, 1 Turek, 1 Wietnamczyk i 1 Pakistańczyk.
W porozumieniu z nauczycielami uczącymi ustaliliśmy zagadnienia z programu, które mają być na lekcjach przedstawione
Na zajęciach teoretycznych prowadziłam towaroznawstwo i technologię gastronomiczną. Zaproponowałam z dużą obawą zapoznanie z polską kuchnią. Okazało się, że uczniowie są bardzo zainteresowani naszą kuchnią i z dużym zaciekawieniem wysłuchali mojej prelekcji i obejrzeli prezentację najpopularniejszych u nas w Polsce serwowanych potraw. Zadawano mnóstwo pytań- „jakich składników potrzeba”, „jakimi technikami się je wykonuje”, „jakich błędów unikać”, „jak smakują” idp. Widać było szczere zainteresowanie wśród uczniów i nauczycieli.
Podczas zajęć praktycznych gotowane były potrawy dla stałych klientów - dla domu opieki i hospicjum oraz indywidualne zamówienia na urodziny, stypy lub inne uroczystości rodzinne.
Szkolna kuchnia jest samofinansującą się jednostką i dlatego też może świadczyć usługi na zewnątrz.
Kazimiera Skwarło